A malacsült az év bármelyik szakában remek választás, Szilveszterkor pedig egyenesen kötelező! Hiszen ismered az újévi babonát, a malac "előretúrja" a szerencsét, alapozd meg a jövő évedet eme remek étel elkészítésével!
Mire van szükséged az elkészítéséhez? Íme a hozzávalók listája:
- 1 db 1,5-2 kg-os választott malachús
- 2 evőkanál sertészsír/mangalicazsír
- 3 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 ág rozmaring
- 2 ág kakukkfű
- só és bors ízlés szerint
- 2 teáskanál mustár
- 250 ml sör
A ropogós malacsült elkészítése:
- A malacsült esetében először egy aprítógépbe tesszük az egyik vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, a zsírt, a mustárt, fél ág rozmaringot és egy ág kakukkfüvet a száruk nélkül, felöntjük 100 ml sörrel és krémesre zúzzuk.
- A húst a bőrös felén kb 2-3 cm-enként beirdaljuk, majd megsózzuk, megborsozzuk. Egészben sült húsoknál ne féljünk a sózástól. A megmaradt hagymát fél centi vastagon felkarikázzuk és a tepsi aljába fektetjük.
- A hús alsó, nem bőrös részét bekenjük a krémmel és letakarva egy egész éjszakára a hűtőbe tehetjük, hogy az ízek még inkább összeérjenek, de akár egyből is megsüthetjük.
- A tepsibe dobjuk a megmaradt kakukkfüvet és rozmaringot, 2 gerezd fokhagymát, majd ráöntjük a maradék sört és a bőrös felével lefelé, 160 fokra előmelegített sütőben, alufólia alatt 2 órát sütjük az oldalast. Ha letelt az idő, levesszük a fóliát, megfordítjuk a húst, hogy a bőrös rész kerüljön felülre és szintén 160 fokon további 1 órát sütjük.
- Míg a hús sül, közben elkészíthetjük a tetszőlegesen köretet, mint például hagymás-szalonnás törtkrumplit, krumplipürét/édesburgonyapürét, sültkrumplit vagy akár rizst. Érdemes hozzá savanyúságot is választani, üzletünkbe ellátogatva nemcsak isteni malacsültnek valót, de savanyúságok közül is tudsz válogatni.
Nincs más hátra, mint Jó Étvágyat kívánni!