Ha Márton-nap, akkor isteni libasült!

Márton-napra gondolván, mindig a jóízű és gazdag falatozás, vígasság jut eszünkbe. A Márton-napi hagyományok és szokások sok helyen élnek még, ilyenkor rendszeresek a lakomák, vásárok és bálok. Tartja a mondás: „aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben át éhezik.”

Márton-nap

Megosztjuk a praktikánkat, hogyan lehet olyan istenien ropogós, és omlós liba és kacsacombot sütni, hogy garantáltan mindenki megnyalja mind a tíz ujját utána!

A sütésre előkészített, megtisztított kacsacombok bőrét egy éles késsel határozott mozdulatokkal bekockázzuk.

  1. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, valamint vékonyra szeletelt fokhagymát helyezünk rá.
  2. Egy tepsibe tesszük őket, majd behelyezzük a 220 °C-ra előmelegített sütőbe.
  3. Addig hagyjuk így őket, míg világos aranybarna nem lesz a bőrük, kb. 50-60 perc alatt tökéletesen kisül a zsír. Ha megítélésünk szerint túl sok lenne, nyugodtan kanalazhatunk ki belőle.
  4. +1 tipp: érdemes lehet megtartani is, mert pirítósra kenve is isteni finom.
  5.  A sütő hőfokát visszavesszük 190-200°C-ra, hogy szépen piruljon tovább.
  6. Ekkor megfordítjuk a combokat, és így is sütjük egy ideig, míg a húsos oldal is kb. 30 perc alatt aranybarnává válik.
  7. Ennyi idő alatt tökéletesen elkészül a finoman omlós kacsacombunk. Egy villával vagy hústűvel tudjuk ellenőrizni. Ha esetleg még több időre lenne szükség, érdemes alufóliával vagy egy fedővel lefedni és úgy tovább sütni kis ideig.
  8. Majd levesszük a fóliát, és süssük még pár percet, hogy finom ropogós legyen a bőre.
                                                                                   

A kacsa és libacomb is káprázatosan finom, párolt lilakáposztával és krumplipürével elkészítve.

Ha Te is kedvet kaptál, nálunk betudod szerezni a Márton-napi lakomádhoz szükséges alapanyagokat, legyen szó libáról vagy kacsáról!

Fogyasszátok tetszésetek szerint, jó étvágyat kívánunk!

Látogass el

Hozzánk személyesen